2010. november 19., péntek

Az ifjú Viktória királynő (The Young Victoria, 2009) /Dual audio/


színes, szinkronizált, angol-amerikai történelmi dráma, 105 perc
(Hun/Eng Dub)


rendező: Jean-Marc Vallée
forgatókönyvíró: Julian Fellowes
zeneszerző: Ilan Eshkeri
operatőr: Hagen Bogdanski
díszlettervező: Maggie Gray
jelmeztervező: Sandy Powell
producer: Sarah FergusonTim HeadingtonGraham KingMartin Scorsese
látványtervező: Patrice Vermette
vágó: Jill BilcockMatt Garner



szereplők: 
Emily Blunt (Viktória hercegnő)
Rupert Friend (Albert herceg)
Paul Bettany (Lord Melbourne)
Miranda Richardson (Kent hercegnője)
Jim Broadbent (William király)
Mark Strong (Sir John Conroy)

1837. Viktória hercegnő tizennyolcadik születésnapjának estéjén az angol trónörökös személye a brit hatalmi harc tárgya. Nagybátyja, Vilmos király haldoklik, így Viktória a trón várományosa, az ő kegyeiért verseng mindenki. Ám zsarnok anyja és ambiciózus tanácsadója, Conroy távol tartja az udvartól, elérve ezzel az ifjú királyi sarj gyűlöletét. Ekkor találkozik unokatestvérével, Alberttel, akit gyerekkora óta tudatosan arra készítettek fel, hogy leendő férje legyen, és akinek szintén elege van kékvérű felmenőinek manipulációjából. Kapcsolatuk barátságból csakhamar szerelemmé alakul át. De képes lesz-e az időközben királynővé koronázott ifjú uralkodó életét országának szentelni, szívét pedig egyetlen embernek ajándékozni?



Egy kis érdekesség:
Európa "nagymamája"

Ferenc József brit "kollégája", Viktória királynő éles ellentétben a Habsburg-uralkodóval - politikai téren és családanyaként egyaránt sikert sikerre halmozott. Már 18 éves korában trónra került, és 64 éven át (1837. június 20-ától 1901. január 22-ig) uralkodott, bár hatalma inkább csak jelképes volt. E több mint fél évszázad alatt Nagy-Britannia példátlan fejlődésen ment keresztül, és a világ vezető hatalma lett.
1867-ban Viktóriát India császárnőjévé koronázták, s e címe jól jelképezte a brit gyarmatbirodalom hatalmas kiterjedését. Viktória idejében, ahogy mondani szokták, a brit birodalom fölött sohasem nyugodott le a nap.
Három évvel királynővé koronázása után Viktória férjhez ment első unokatestvéréhez, Albert szász-coburg-gothai herceghez. Igazi szerelmi házasság volt az övék; Viktória egyszer azt írta, férje távollétében szinte bénultnak érzi magát. Kilenc gyermeket szült neki, és amikor házasságuk 22. évében 1861-ben Albert meghalt, a királynő teljesen összetört. Albert herceg még megélte, hogy legidősebb leánya, Viktória férjhez ment Frigyes porosz trónörököshöz, megalapozva ezzel azt a "házasságpolitikát", amelynek folytán özvegye fél Európa "nagymamája" lett. 
Az ifjabb Viktória csak rövid ideig volt német császárné, de fia II. Vilmos még az I. világháború idején is uralkodott. További gyermekeinek házassága révén Viktória unokája lett az utolsó orosz cár felesége (Alexandra), akárcsak a norvég, román, svéd, és spanyol királyné. Legidősebb fia, az angol trón örököse, VII Edward a jelenlegi brit uralkodónak, II. Erzsébetnek a dédapja volt.

Díjak és jelölések: 
BAFTA-díj (2010) - Legjobb jelmeztervezés: Sandy Powell

BAFTA-díj (2010) - Legjobb smink és maszk

Oscar-díj (2010) - Legjobb jelmeztervezés: Sandy Powell

Golden Globe díj (2010) - Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Emily Blunt
Oscar-díj (2010) - Legjobb látványtervezés jelölés: Patrice Vermette, Maggie Gray
Oscar-díj (2010) - Legjobb smink és maszk jelölés

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...